Notícies

Inauguració XXVIII edició UIMIR

El proper divendres 2 de febrer, tindrà lloc la inauguració del curs XXVIII de la Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei (UIMIR), tot coincidint amb l’inici del primer curs titulat C1. Menorca Talaiòtica, Patrimoni Mundial. I ara què? llegiu-ne més

Presentació

L’objectiu principal de la nostra pàgina web de la UIMIR és posar al vostre abast la informació més detallada sobre les activitats docents i de formació que la nostra institució acadèmica durà a terme durant l’any 2024; incidirem amb més detall en els cursos que donen forma al cos principal de la UIMIR. Els cursos de la UIMIR que impartirem aquest any i que podeu veure en detall en aquesta web procedeixen, en la seva gran majoria, de les peticions que la societat menorquina ens ha anat fent arribar a través d’institucions oficials i d’iniciatives privades. De l’estudi detingut d’aquestes demandes i de les que emanen de les institucions universitàries que conformen el vessant acadèmic la UIMIR han acabat sortint les decisions finals del Comitè Acadèmic i el Consell Rector. Aquests dos organismes han triat vuit cursos que ens sembla que responen a les necessitats socials majoritàries que la gent de Menorca i les universitats participants a la UIMIR (UIB, UB i UOC) ens ha fet arribar a través dels canals esmentats.

llegiu-ne més
 

Xarxes Socials




Coordinació: Amalia Pérez-Juez Gil. IME i Boston University, i Irene Riudavets González. IME i Universitat de Barcelon

C7. L’antic Egipte: missions espanyoles i relacions amb Menorca

 

Coordinació: Amalia Pérez-Juez Gil. IME i Boston University, i Irene Riudavets González. IME i Universitat de Barcelon


Professorat:
Amalia Pérez-Juez Gil. IME i Boston University
Irene Riudavets González. IME i Universitat de Barcelona
Esther Pons Mellado. Museo Arqueológico Nacional
Maria Teresa Mascort Roca. Institut del Pròxim Orient Antic de la Universitat de Barcelona (IPOA)
José Manuel Galán Allué. CSIC


Lloc: Seu de l'Institut Menorquí d'Estudis (Can Victori, Camí des Castell, 28, Maó)


Dates i horari: 18, 19 i 20 d’octubre de 2024


Idioma: Castellà


Objectius:
- Proporcionar al públic general una visió actualitzada dels treballs que es desenvolupen per part de missions arqueològiques nacionals a Egipte.
- Introduir els participants en el coneixement d’aspectes més especialitzats del treball dels grups d’investigació a Egipte, tals com la conservació i la museïtzació del patrimoni.
- Proporcionar una perspectiva general del context històric en el qual es desenvolupa la civilització egípcia en contrast amb la cultura talaiòtica que es desenvolupa a Menorca de forma paral·lela.
- Establir una continuïtat del tema ja tractat a la UIMIR en el curs Introducció a l’egiptologia, que es va celebrar l’any 2013.


Contingut/Programa:
Divendres: 16.30-20.00 h
16.30-16.45 h Recepció dels participants, benvinguda i presentació del curs
16.45-18.00 h Sessió 1: La vida i la mort en l’Imperi Nou egipci (Dr. José Manuel Galán)

18.00-18.45 Sessió 2: El Projecte Djehuty: les darreres troballes (Dr. José Manuel Galán)
18.45-19.00 h Descans
19.00-20.00 h Sessió 2 (continuació): El Projecte Djehuty: les darreres troballes (Dr. José Manuel Galán)

Dissabte: 9.30-13.30 h
9.30-10:45 h Sessió 3: Egipte des de la Baixa Època fins al cristianisme (Dra. Esther Pons)
10.45-11.15 h: Descans
11.15-12.30 h Sessió 3: El projecte d’Oxirrinco: de l’era dels faraons al cristianisme en Egipte (Dra. Esther Pons y Dra. Maria Teresa Mascort)
12.30-13.30 h Sessió 4: Oxirrinc, la ciutat d’Osiris: Les principals troballes de les darreres campanyes (Dra. Maria Teresa Mascort)

Dissabte: 16.00-19.00 h
16.00-17.15 h Sessió 5: La relació entre Menorca i Egipte a través del temps: I a Menorca… què passava quan a Egipte hi regnaven els grans faraons? (Sra. Irene Riudavets)
17.15-17.45 h: Descans
17.45-18.45 h Sessió 6:Turistes i científics en Egipte: Visitar, investigar i altres qüestions de gestió del patrimoni en la terra dels faraons (Dra. Amalia Pérez-Juez)
18.45-19.00 h: Col·loqui
Diumenge: visita de 10.00 a 13.30 h
10.00-13.30 Sessió 7: Visita al jaciment de Torre d’en Galmés (Dra. Amalia Pérez- Juez i Sra. Irene Riudavets)


Descripció: L’egiptologia desperta fascinació entre la nostra societat. A Menorca també existeix una curiositat generalitzada per aquest període de la història, relacionat en part amb la cultura prehistòrica pròpia, la talaiòtica, a través de la troballa, l’any 1974, de l’estatueta del déu egipci Imhotep al recinte de taula de Torre d’en Galmés.

Les sessions que es presenten en aquest curs, pretenen ser una introducció general al treball d’investigació que s’està realitzant actualment per part de dos grups de recerca que treballen en l’àmbit de l’antic Egipte, emmarcats en el món acadèmic nacional: el Projecte Djehuty i el Projecte Oxirrinc.

Així, es presentaran de primera mà els descobriments que s’han produït durant les darreres campanyes arqueològiques realitzades, per una banda, a la Vall dels Reis, i per altra al gran jaciment d’Oxirrinc, una ciutat de l’Egipte Mitjà que va gaudir de la seva màxima esplendor entre l’Època Saïta i la grecoromana, destacant la troballa d’una tomba intacta d’un funcionari faraònic.

A més, es posarà l’accent en diversos episodis de diferents moments en la història en els quals l’illa de Menorca ha tingut una relació amb el país dels faraons.

Les classes seran impartides tant pels directors de les respectives missions arqueològiques com per algunes de les arqueòlogues que formen part dels equips.


Informació addicional:
Participants a qui va adreçat principalment: El curs s’adreça al públic en general, en especial a qualsevol persona que tengui interès en l’antic Egipte.

Com es tracta d’un curs per a tots els públics i de caràcter divulgatiu, no són necessaris coneixements previs sobre el tema.

Hores de docència: 14 h

Places limitades

Activitat reconeguda per al Passaport Cultural per alumnes de Grau de la UIB. Per a més informació: https://sac.uib.cat/aules/Passaport-Cultural/

El preu de la matrícula inclou l’autocar visita guiada.


Preu d'inscripció: 45 euros


Inscripcions
Enllaços Relacionats
Més informació
PROGRAMA

Cursos

 
Coordinació: Joaquín Pons Machado, Doctor en Arqueologia Prehistòrica, i Antoni Ferrer Rotger, llicenciat en Història i Història de l’Art
Coordinació: Santiago Atrio Cerezo. Universitat Autònoma de Madrid
Coordinació: Adrià Vilà Balló. Universitat de Girona
Coordinació: Júlia Roman Quetgles. Dra. en Història de l’Art. Universitat de les Illes Balears
Coordinació: Marga Vives Barceló. Universitat de les Illes Balears
Coordinació: Gemma Álvarez Jiménez. Universitat de Barcelona
Coordinació: Amalia Pérez-Juez Gil. IME i Boston University, i Irene Riudavets González. IME i Universitat de Barcelon
Coordinació: Jacobo Martín De Nascimento. Universitat de Barcelona i Centre Austral d’Investigacions Científiques (CADIC-CONICET) a Ushuaia (Argentina)
 
 
Ho organitza:
Ajuntament de Maó Maó Ciutat Educadora CIME Menorca talaiòtica UIB UB UOC IME
© UIMIR - Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1