Notícies

Inauguració XXVIII edició UIMIR

El proper divendres 2 de febrer, tindrà lloc la inauguració del curs XXVIII de la Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei (UIMIR), tot coincidint amb l’inici del primer curs titulat C1. Menorca Talaiòtica, Patrimoni Mundial. I ara què? llegiu-ne més

Presentació

L’objectiu principal de la nostra pàgina web de la UIMIR és posar al vostre abast la informació més detallada sobre les activitats docents i de formació que la nostra institució acadèmica durà a terme durant l’any 2024; incidirem amb més detall en els cursos que donen forma al cos principal de la UIMIR. Els cursos de la UIMIR que impartirem aquest any i que podeu veure en detall en aquesta web procedeixen, en la seva gran majoria, de les peticions que la societat menorquina ens ha anat fent arribar a través d’institucions oficials i d’iniciatives privades. De l’estudi detingut d’aquestes demandes i de les que emanen de les institucions universitàries que conformen el vessant acadèmic la UIMIR han acabat sortint les decisions finals del Comitè Acadèmic i el Consell Rector. Aquests dos organismes han triat vuit cursos que ens sembla que responen a les necessitats socials majoritàries que la gent de Menorca i les universitats participants a la UIMIR (UIB, UB i UOC) ens ha fet arribar a través dels canals esmentats.

llegiu-ne més
 

Xarxes Socials




Presentació

L’objectiu principal de la nostra pàgina web de la UIMIR és posar al vostre abast la informació més detallada sobre les activitats docents i de formació que la nostra institució acadèmica durà a terme durant l’any 2024; incidirem amb més detall en els cursos que donen forma al cos principal de la UIMIR.

Els cursos de la UIMIR que impartirem aquest any i que podeu veure en detall en aquesta web procedeixen, en la seva gran majoria, de les peticions que la societat menorquina ens ha anat fent arribar a través d’institucions oficials i d’iniciatives privades. De l’estudi detingut d’aquestes demandes i de les que emanen de les institucions universitàries que conformen el vessant acadèmic la UIMIR han acabat sortint les decisions finals del Comitè Acadèmic i el Consell Rector. Aquests dos organismes han triat vuit cursos que ens sembla que responen a les necessitats socials majoritàries que la gent de Menorca i les universitats participants a la UIMIR (UIB, UB i UOC) ens ha fet arribar a través dels canals esmentats.

La XXVIII edició de la UIMIR constarà, com hem dit, de vuit cursos, que s’iniciaran el mes de febrer i aniran fins a l’octubre de 2024; com sempre, els temes que tractarem seran molt variats, socioeconòmica, patrimoni, pedagogia, medicina i historia.

Entre els primers hem d’esmentar els C6 i C8. El primer es farà en dos caps de setmana de maig, sota el títol de Ciutadania innovadora: dissenya polítiques públiques innovadores per a Menorca i fes Policy Design (DS). Pensem que les propostes procedents de l’administració pública i de la base popular, amb un fort impacte en la ciutadania, han de tenir una presencia en la nostra programació. El segon dels cursos combina l’impacte socioeconòmic amb la biodiversitat, tan present a la Reserva de la Biosfera que és la nostra illa. En efecte, el curs Impacte de la pesca d’arrossegament sobre els fons marins en el marc de l’Antropocè toca aquests dos aspectes assenyalats i creiem que suscitarà l’interès de molta gent de casa nostra quan es faci, l’octubre de 2024.

Els temes patrimonials, sempre presents al llarg de tota la història de la nostra institució, tenen també dos cursos, els C1 i C4. El primer (Menorca Talaiòtica, Patrimoni Mundial. I ara, què?, que es farà el primer cap de setmana de febrer) és la lògica conseqüència del suport incondicional que, des de la UIMIR, hem donat des de fa anys a la candidatura de la Menorca Talaiòtica com a Patrimoni de la Humanitat; ara que ja hem assolit aquesta fita en toca preguntar-nos què ve després de la nominació, quins beneficis i quins deures comporta, un seguit de reflexions que cal fer-nos davant d’un esdeveniment tan important. El segon és més local, però també amb un rerefons cultural i patrimonial: Cultura dels jardins a Menorca: historia, paisatge i representació tractarà dels jardins menorquins, públics i privats, des d’aquests tres punts de vista, del més gran interès. Es farà a finals d’abril.

El món de l’ensenyament, que aquests darrers anys havia quedat en un segon terme, torna amb força a la nostra programació amb els cursos C2 i C5. Al març tindrem el primer dels cursos, Del tercer educador a l’aula del futur: catalitzador de reflexions metodològiques i pedagogies actives; com podeu veure, es tracta d’un tema de la màxima actualitat entre els nostre professorat de primària i secundària, i hem pensat que calia reflexionar sobre això i tot el demés que l’envolta, de cara a plantejaments de futur immediat. Més endavant, a mig maig, entrarem en la més punyent actualitat de la mà del curs Assetjament i ciberassetjament: intervenció socioeducativa a l’escola. La urgència de parlar-ne i, sobretot, de prendre decisions a molt curt termini ha de ser una de les finalitats evidents del curs.

Els aspectes purament mèdics també apareixen molt sovint en els nostres cursos, i aquest és el cas del curs C3. A finals de març parlarem de El dolor crònic, una mirada biopsicosocial, un tractament no tan sols mèdic sinó també relacionat amb aspectes socials i psicològics que puguin donar una visió global d’aquest problema, la cronificació del dolor en pacients que haurien de ser tractats des d’aquest tres punts de vista.
I finalment també tenim un curs purament històric i que sempre ha suscitat gran interès dins del món de l’arqueologia. El curs C7, que s’impartirà a mitjan octubre, té per títol L’antic Egipte: missions espanyoles i relacions amb Menorca. S’hi tractaran les troballes de les dues missions que avui treballen a Egipte, a Djehuty i a Oxirrinc, de la mà de les persones que les dirigeixen; no oblidarem tampoc els aspectes que poden relacionar-se amb la nostra illa, com la troballa el 1974 de l’estatueta d’Imphotep al recinte de la taula de la Torre d’en Galmés.

No podem, en aquesta presentació de la pàgina web del 2024, incidir en aspectes més concrets de cadascun dels cursos que us hem esbossat. Anant a les pestanyes de cada curs, o als díptics. Veureu horaris, professorat i desenvolupament temàtic de cadascun. No dubtem que un, o més d’un, seran del vostre interès i us hi podreu matricular a través de la infraestructura acadèmica que l’IME posa a la nostra disposició per a aquestes tasques burocràtiques.

Volem, per tant, fer una crida per tal que la consulta de la pàgina web de la UIMIR us serveixi per donar satisfacció a les vostres demandes i interessos, que us proporcioni informació i satisfacció personal amb els cursos i que sigui una eina útil per a la curiositat natural de tots vosaltres, majoritàriament la societat menorquina, cap als temes de més actualitat que veiem / gaudim / patim cada dia. Nosaltres, des de la nostra part acadèmica i social, tothom que forma la UIMIR, hi seguirem posant el millor del nostre esforç al vostre servei.


 
 
Ho organitza:
Ajuntament de Maó Maó Ciutat Educadora CIME Menorca talaiòtica UIB UB UOC IME
© UIMIR - Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1