Presentació

Us presentem els cursos que constituiran l’essència de la vint-i-tresena edició de la UIMIR durant l’any 2019. De gener a novembre es desenvoluparan vuit temes, seleccionats, d'entre molts altres, pel Comitè Acadèmic de la nostra institució. Sortosament, la combinació de propostes, sorgides tant de les entitats presents en aquest Comitè (Universitat de les Illes Balears, Universitat de Barcelona i Universitat Oberta de Catalunya, juntament amb l’Ajuntament de Maó, el Consell Insular de Menorca i l'Institut Menorquí d'Estudis) com de la societat civil menorquina (CEP, GOB…), fa que calgui estudiar-les en profunditat i deixar-ne per a l’any següent algunes que ja no han tingut cabuda material durant el 2019...

llegiu-ne més

 
Xarxes Socials
Coordinació: David Moranta Mesquida, Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears

C8. Claus neurofisiològiques sobre la memòria i com millorar-la

Coordinació: David Moranta Mesquida, Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears


Professorat:
Susana Esteban Valdés, Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears
Silvia Tejada Gavela, Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears


Lloc: Seu de l'Institut Menorquí d'Estudis (Camí des Castell, 28. Maó)


Dates i horari: 15 i 16 de novembre de 2019


Idioma: Català


Objectius:
Volem donar a conèixer el funcionament bàsic de la memòria i l'aprenentatge per poder entendre les estratègies i els hàbits saludables útils tant per millorar aquests processos com per mantenir una salut mental correcta.


Contingut/Programa:
Divendres, 15 de novembre

De 16.00 a 20.30 h.

- Recepció de participants i benvinguda

- Tema 1. Introducció als conceptes bàsics de neurofisiologia per comprendre com funciona el cervell i les funcions cognitives superiors.

- Tema 2. Concepte de memòria. Bases anatòmiques i moleculars de la generació i l'emmagatzematge de la memòria. Plasticitat neuronal.

- Tema 3. Components de la memòria: percepció, atenció, concentració, imaginació, motivació, etc. Classificació dels tipus de memòria. Aprenentatge i memòria.


Dissabte, 16 de novembre

De 9.00 a 13.00 h.

- Tema 4. Factors que afecten el funcionament del cervell i la memòria (l’estil de vida, la dieta, l’exercici físic, el son i el descans, les emocions, l’estrès, els estímuls externs, etc.). “Neuromàrqueting” o utilització del coneixement de la neurociència cognitiva per influenciar la nostra percepció de la realitat, la nostra memòria i les nostres eleccions i necessitats.

- Tema 5. Efectes de l’edat sobre el cervell, la memòria i la capacitat d’aprenentatge. Alteracions patològiques i no patològiques més freqüents de la memòria. Distinció entre malaltia i altres situacions no patològiques que afecten la memòria. Darrers avenços en la recerca científica sobre la memòria i fàrmacs emprats per estimular la memòria.

Taller pràctic. Autodiagnòstic de l’estat de la nostra memòria. Demostració de com afecten els diferents components de la memòria (percepció, atenció, concentració, imaginació, motivació) a la nostra capacitat de retenció.

Estratègies senzilles i trucs per entrenar i estimular la memòria i per augmentar la capacitat d’aprenentatge.

Decàleg de consells científics per tenir una salut mental saludable i millorar la nostra memòria.


Descripció:
El curs consta de sessions teòriques acompanyades d'exemples i alguna sessió pràctica, adreçades a conèixer l'estat de la nostra pròpia memòria i on es mostraran tècniques i estratègies útils per millorar la percepció, la memòria i l'aprenentatge.

Es mostraran els principis neurofisiològics fonamentals que regeixen el funcionament de la memòria i l’aprenentatge per entendre com afecten l’estil de vida, les emocions i altres factors de la vida quotidiana tant en aquests processos com en la nostra salut mental.

També es mostraran diferents eines d’avaluació neuropsicològica i estimulació cognitiva i s’intentaran desmitificar conceptes erronis sobre la memòria i diferenciar entre alteracions patològiques i no patològiques, a més d’aprendre estratègies i hàbits saludables per incrementar la nostra capacitat de memoritzar i retenir informació, així com tècniques útils per facilitar l’aprenentatge i l’estudi.


Informació addicional:

Participants a qui va adreçat principalment:
Qualsevol persona interessada en el funcionament de la memòria i les seves alteracions. Col·lectius que treballen la memòria i l’aprenentatge, que treballen amb persones majors o altra població amb alteracions de la memòria o de les capacitats cognitives.

Duració: 10 hores


Preu d'inscripció: 30 euros


Enllaços Relacionats
Més informació
PROGRAMA

Cursos

 
Coordinació: Raül Genovès Company. Doctor en Filosofia, titulat superior en teràpies naturals, director i professor del Màster en Competències Emocionals, títol propi de la Universitat de les Illes Balears
Coordinació: Dr. Miquel Oliver, Universitat de les Illes Balears
Coordinació: Dr. Antoni Martínez Taberner, Universitat de les Illes Balears
Coordinació: Pepe Capella Pons, Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca
Coordinació: Edgar Iglesias Vidal, Universitat Autònoma de Barcelona
Coordinació: Elisa Bosch Donate, Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de les Illes Balears
Coordinació: Dra. Maria Vives Gomila, Universitat de Barcelona, Institut Menorquí d’Estudis
Coordinació: David Moranta Mesquida, Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears
 
 
Ho organitza:
Ajuntament de MaóCIMEUIBUBUOCIMEXarxa VivesMaó Ciutat EducadoraMenorca talaiòtica
© UIMIR - Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1