Presentació

Us presentem els cursos que constituiran l’essència de la vint-i-tresena edició de la UIMIR durant l’any 2019. De gener a novembre es desenvoluparan vuit temes, seleccionats, d'entre molts altres, pel Comitè Acadèmic de la nostra institució. Sortosament, la combinació de propostes, sorgides tant de les entitats presents en aquest Comitè (Universitat de les Illes Balears, Universitat de Barcelona i Universitat Oberta de Catalunya, juntament amb l’Ajuntament de Maó, el Consell Insular de Menorca i l'Institut Menorquí d'Estudis) com de la societat civil menorquina (CEP, GOB…), fa que calgui estudiar-les en profunditat i deixar-ne per a l’any següent algunes que ja no han tingut cabuda material durant el 2019...

llegiu-ne més

 
Xarxes Socials
Coordinació: Raül Genovès Company. Doctor en Filosofia, titulat superior en teràpies naturals, director i professor del Màster en Competències Emocionals, títol propi de la Universitat de les Illes Balears

C1. Assertivitat, relaxació i solució de conflictes

Coordinació: Raül Genovès Company. Doctor en Filosofia, titulat superior en teràpies naturals, director i professor del Màster en Competències Emocionals, títol propi de la Universitat de les Illes Balears


Professorat: Raül Genovès Company


Lloc: Seu de l'Institut Menorquí d'Estudis (Camí des Castell, 28. Maó)


Dates i horari: Divendres, 25 de gener, de 16.30 a 20.00 h; dissabte, 26 de gener, de 10.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 h; divendres, 8 de febrer, de 17.00 a 20.00 h, i dissabte, 9 de febrer, de 10.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 h.


Idioma: Català


Objectius:
1. Conèixer els aspectes essencials de la teoria i pràctica de l’assertivitat.
2. Conèixer i practicar les tècniques i dinàmiques per a la relaxació, el diàleg assertiu i la solució pacífica de conflictes.
3. Facilitar la congruència entre pensaments, sentiments, actituds i accions, per fomentar l’harmonia intrapersonal i interpersonal.


Contingut/Programa:
• Comprensió i integració de les emocions bàsiques
• Aprenentatge i pràctica dels exercicis de consciència corporal i relaxació
• Comprensió i desenvolupament d’actituds coherents i assertives
• Aprenentatge i pràctica de les dinàmiques per la prevenció i tractament constructiu de conflictes
• Les relacions intrapersonals i interpersonals
• Harmonia i congruència entre pensaments, sentiments, actituds i accions
• Consciència sensorial i respiració conscient
• Assessorament i orientació. La filosofia pràctica com a recurs formatiu

1r MÒDUL
Divendres, 25 de de gener

De 16.30 a 17.00 h. Recepció de participants i benvinguda

SESSIÓ 1 (de 17.00 a 20.00 h)
- Presentació de les aportacions més rellevants de les aplicacions actuals dels estudis sobre les habilitats emocionals per a la millora de les relacions intrapersonals i interpersonals. Iniciació en la identificació de les emocions bàsiques i la seva importància dins les actituds i les dinàmiques de comunicació.

- Escolta activa i efectiva. L’empatia autèntica i l’actitud de col·laboració en l’elaboració de consensos. Exercicis de consciencia corporal i respiració.


Dissabte, 26 de gener
SESSIÓ 2 (de 10.00 a 14:00 h)
- Importància de les dinàmiques de pensament. Dels pensaments limitants o destructius als pensaments constructius. Exercicis d’identificació i reconstrucció.

- Aspectes que dificulten l’assertivitat; aspectes que faciliten l’assertivitat. L’articulació de fermesa, claredat i respecte. Exercicis de consciència corporal i centrament.

SESSIÓ 3 (de 17.00 a 20.00 h)
- El «diàleg intrapersonal» integrador. Facilitació de la congruència entre pensaments, sentiments, actituds i accions. Importància de la comunicació no verbal. Exercicis de consciència corporal i relaxació.
___________________________

2n MÒDUL

Divendres, 8 de febrer
SESSIÓ 4 (de 17.00 a 20.00 h)
- Exploració del nivell de congruència entre emoció, interpretació i context. Dinàmiques d’aprenentatge i integració. Exercicis de consciència corporal i visualització.

- Reconeixement dels tipus d’actitud bàsics davant les dificultats i els conflictes. Gestió de les actituds negatives; coneixement i pràctica de l’actitud de col·laboració assertiva.


Dissabte, 9 de febrer
SESSIÓ 5 (de 10.00 a 14.00 h)
- Assessorament i orientació. La filosofia com a recurs formatiu. Autoconeixement i autodomini. Les escoles hel·lenístiques; models d’actitud filosòfica facilitadors de la integració harmònica de l’adversitat. L’exercici de l’actitud conscient. Aplicacions actuals.

- Aprofundiment en les pràctiques de col·laboració en les situacions d’oposició i de resolució pacífica de conflictes. Què cal fer quan l’altra part no vol ser assertiva? Consciència sensorial, emocions i pensaments.

SESSIÓ 6 (de 17.00 a 20.00 h)
- La pràctica dels exercicis en les situacions quotidianes, espais de treball, aula i llar.

- Conclusions. El propi exemple com a model de referència.


Descripció:
Aquest és el quart mòdul d’una activitat centrada en l’autoconeixement, la gestió de les emocions i la pràctica d’habilitats de comunicació assertiva i solució pacífica de conflictes, que es ve realitzant de manera continuada a la Universitat de les Illes Balears i a diversos centres universitaris i educatius des de fa deu anys, amb molt bon nivell de participació i aprofitament per part de professors, alumnes, mares i pares.

Les tres vessants fonamentals que constitueixen l’orientació i els continguts del curs són les aplicacions actuals i pràctiques de la filosofia clàssica; les aportacions de la neurociència sobre la neurobiologia de les emocions i la seva relació amb el projecte d’«intel·ligència emocional», i finalment les tècniques i eines de consciència sensorial i relaxació.

Durant el curs 2012-2013 el Consell de Govern de la UIB va aprovar la regulació d’aquesta activitat, ampliada i completada amb matèries procedents dels estudis de Filosofia, Psicologia, Pedagogia i Treball Social, com a títol propi de postgrau, amb la denominació «Expert Universitari en autoconeixement, emocions i diàleg al segle XXI». Aquest postgrau compta amb la realització de nou edicions a Mallorca i dues a Menorca. Recentment es va aprovar la segona part de formació del postgrau, «Expert universitari en interioritat, autoestima i assertivitat», de la qual s’han realitzat dues edicions a Mallorca i que està previst realitzar també a Menorca.

Aquest títol propi preveu el reconeixement de les 20 hores del curs dedicat a l’assertivitat que aquí proposam. De manera que es considerarà que les persones que el cursin tindran realitzades les hores corresponents si en algun moment estudien el títol propi.

Pla d’avaluació de l’activitat:
És continuada i es té en compte:
- Assistència i participació a les classes
- Presentació oral o escrita de les reflexions, aprofitament i aplicació personal dels continguts del curs


Informació addicional:

Duració: 20 hores

Places limitades: 30

Participants a qui va adreçat principalment: professors, mestres, alumnes, pares, mares i població en general.


Preu d'inscripció: 60 euros


Enllaços Relacionats
Més informació
PROGRAMA

Cursos

 
Coordinació: Raül Genovès Company. Doctor en Filosofia, titulat superior en teràpies naturals, director i professor del Màster en Competències Emocionals, títol propi de la Universitat de les Illes Balears
Coordinació: Dr. Miquel Oliver, Universitat de les Illes Balears
Coordinació: Dr. Antoni Martínez Taberner, Universitat de les Illes Balears
Coordinació: Pepe Capella Pons, Fundació per a Persones amb Discapacitat de Menorca
Coordinació: Edgar Iglesias Vidal, Universitat Autònoma de Barcelona
Coordinació: Elisa Bosch Donate, Departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de les Illes Balears
Coordinació: Dra. Maria Vives Gomila, Universitat de Barcelona, Institut Menorquí d’Estudis
Coordinació: David Moranta Mesquida, Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears
 
 
Ho organitza:
Ajuntament de MaóCIMEUIBUBUOCIMEXarxa VivesMaó Ciutat EducadoraMenorca talaiòtica
© UIMIR - Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1