Presentació

Us presentem els cursos que constituiran l’essència de la vint-i-quatrena edició de la UIMIR durant l’any 2020. De gener a novembre es desenvoluparan nou temes, seleccionats d’entre molts altres pel Comitè Acadèmic de la nostra institució. Sortosament, la combinació de propostes sorgides tant de les entitats presents en aquest comitè (Universitat de les Illes Balears, Universitat de Barcelona i Universitat Oberta de Catalunya, juntament amb l’Ajuntament de Maó, el Consell Insular de Menorca i l'Institut Menorquí d'Estudis) com de la societat civil menorquina fa que calgui estudiar amb profunditat nombroses propostes i deixar-ne per a l’any següent algunes que ja no han tingut cabuda material durant el 2020...

llegiu-ne més

 
Xarxes Socials
Coordinació: Teresa Guasch Pascual. Universitat Oberta de Catalunya

C7. Educar i créixer amb històries - NOVES DATES: 29-30 de gener i 5- 6 de febrer de 2021!

Coordinació: Teresa Guasch Pascual. Universitat Oberta de Catalunya


Professorat: Débora Chomski Warcowicki. UOC, Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya


Lloc: Seu de l'Institut Menorquí d'Estudis (Can Victori, Camí des Castell, 28, Maó)


Dates i horari: NOVES DATES: 29-30 de gener i 5- 6 de febrer de 2021


Idioma: Català


Objectius:
• Aprendre a crear històries a partir de les pròpies experiències i valors.
• Descobrir el potencial formatiu del folklore familiar i escolar.
• Adquirir tècniques per recrear, crear i cocrear històries.
• Incorporar joguines, paisatges, receptes, fotos i altres records als contes.
• Aplicar les tècniques narratives a l'àmbit familiar i laboral.
• Aprofitar recursos digitals per recrear, recollir i compartir històries familiars.


Contingut/Programa:
Divendres, 29 de gener de 2021

De 15.45 a 16.00 h Recepció dels participants i acte de benvinguda.
De 16.00 a 20.30 h
Néixer i créixer amb contes. Bruner i la matriu narrativa. La fàbrica de contes. Redescobrint les nostres arrels literàries i culturals més properes.

Dissabte, 30 de gener de 2021
De 9.30 a 13.30 h
Les matèries primeres. Contes familiars, contes tradicionals, contes meravellosos. Contes que il·luminen el camí de vida. Contes sanadors. Contes i resolució de conflictes. Experiències internacionals i jocs amb contes.

De 16.00 a 19.00 h
L'art d'inventar històries. La motxilla de l’explicacontes: estratègies i recursos de la literatura, la música, la plàstica, la gastronomia, l'ecologia per crear històries fascinants. Minipassejada a la recerca de materials. Tast d’experiències. Núvol d’idees per desenvolupar el nostre projecte personal.

Divendres, 5 de febrer de 2021

De 16.00 a 20.30 h
La cocreació de contes. Com triar i transformar històries de la vida o la fantasia en contes. Tècniques de l’oralitat aplicades a la creació d’històries. Presentació i assessorament personalitzat sobre els projectes personals.

Dissabte, 5 de febrer de 2021

De 9.30 a 13.30 h
Com construir personatges, objectes màgics i escenaris. Preparar ambients familiars, formatius, terapèutics o d'intervenció social acollidors mitjançant els contes. Tècniques d’il·lustració i del teatre aplicades a la creació d’històries. Assessorament personalitzat sobre els projectes personals.

De 16.00 a 19.00 h
El projecte personal. Pas a pas per desenvolupar un projecte de conte utilitzant recursos diversos (il·lustracions, kamishibai, telèfon mòbil, tubs de cartó). Avaluació general. Tancament del curs.


Descripció: Els contes són creacions de la cultura ancestral però també una matriu del pensament, en la qual s'organitza el nostre coneixement del món i les normes de convivència. Els contes són un llenguatge, una forma d'expressió i fantasia, en què una colla de personatges i els seus esdeveniments creen un món alternatiu.

Aquestes històries, a més, poden constituir una estratègia per a la supervivència en un medi molt complex i canviant.

Les noves famílies, les escoles, les biblioteques, els mitjans i les tecnologies digitals i altres espais comunitaris expliquen històries contínuament.

Aquestes històries formen, ens informen, emocionen, motiven, curen i poden enriquir la comunicació familiar i social. El nostre curs es proposa donar "forma", color, textura, projecció i valor formatiu a les històries que volem transmetre als infants per crear junts i amb goig una veritable fàbrica de contes.

Les eines pràctiques de l’storytelling familiar i comunitari es poden aprofitar en àmbits formatius, terapèutics i d'intervenció social.


Informació addicional: Participants a qui va adreçat principalment: El curs s'adreça a educadors en sentit ampli: mestres, bibliotecaris, pares i mares, monitors de lleure, psicòlegs, treballadors socials, acompanyants terapèutics, formadors.

Places limitades


Preu d'inscripció: Preu d'inscripció: 55 €. El material per a les activitats manuals (de cuina, jardineria, artística, etc.) està inclòs en el preu de la matrícula.


Enllaços Relacionats
Més informació
PROGRAMA

Cursos

 
Coordinació: Elisa Bosch Donate. Dept. d'Infermeria i Fisioteràpia. Universitat de les Illes Balears
Coordinació: Rosabel Rodríguez Rodríguez. Llicenciada en Psicologia, doctora en Psicopedagogia i logopeda. Directora del programa PACiS (Programa d'atenció a les altes capacitats intel·lectuals de la Universitat de les Illes Balears)
Coordinació: Virginia Ferreiro Basurto. Llicenciada en Pedagogia. Professora associada del Departament de Psicologia de la Universitat de les Illes Balears
Coordinació: Agnès Canals Bassedas. Institut Menorquí d’Estudis / Parc Natural de s’Albufera des Grau.
Coordinació: Agustí Rodríguez Florit. Agència Menorca Reserva de Biosfera, Institut Menorquí d’Estudis
Coordinació: David Carreras Martí. Llic. en Biologia. Director de l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM) i membre de la Secció de Ciències Naturals de l'IME
Coordinació: Teresa Guasch Pascual. Universitat Oberta de Catalunya
Coordinació: Josep Grau Mateu. Universitat Oberta de Catalunya
Coordinació: Dra. Elisenda Estanyol i Casals. Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
 
 
Ho organitza:
Ajuntament de MaóCIMEUIBUBUOCIMEXarxa VivesMaó Ciutat EducadoraMenorca talaiòtica
© UIMIR - Universitat Internacional de Menorca Illa del Rei Avís Legal | Accessibilitat | XHTML 1.0 | CSS 2.1